Skulderen er en af kroppens mest komplicerede led. Sammenligner vi vores skulderledsfunktion med langt de fleste dyr, har vi et fantastisk alsidigt og fleksibelt, men også sårbart led.
I daglig tale, ser vi derfor mange forskellige problematikker ifbm. skulderledet Her bør nævnes:
Alle fysioterapeuter hos Åløkkens Fysioterapi har god erfaring med skulderledsproblematikkerne. Skulderproblematikker spænder rigtigt bredt, og derfor har vi forskellige erfaringsområder, som vi hver især er stærkest indenfor ift. skuldre.
Kenneth er en af de fysioterapeuter i Danmark med mest erfaring indenfor skulderskader og kampidræt, mens Jesper har bedst kendskab indenfor skulderproblemer ved cykling og løb.
Drejer det sig til gengæld om en nerveskade i skulderen bør man vælge Christian, da han klart har den bedste erfaring på området. Er Du i tvivl så kontakt os og hør nærmere.
Når man ser på den anatomiske sammensætning af skulderen, så har den en relativ stor overarmsknogle, der sidder fast med en kapsel til en ledflade på skulderbladet. Det giver derfor god mening at der er mange bløddelsstrukturer som skal hjælpe med at holde overarmen på plads.
Jo flere strukturer der er til at holde og kontrollere et led, desto flere mulige skader kan der forekomme. Derfor ser vi også et større antal mulige skader, som kan forekomme i skulderleddet.
Langt de fleste skulderproblemer skyldes ikke direkte skader, som når man falder af cyklen og brækker kravebenet i faldet. Vores oplevelse er at dårlig styring, kontrol og styrkefordeling i og omkring skulderen er den hyppigste årsag til problemer her.
Problemerne opstår i de fleste tilfælde under aktiviteter som man enten ikke er vant med, eller i en belastning, som væsentlig overgår hvad man plejer. Hvorigennem forskellige overbelastningstilstande herunder impingement, sendinitis og bursitis opstår heraf.
Ved langt de fleste skulderproblematikker vi ser på Åløkkens Fysioterapi, vil træning af skulderens stabiliserende muskler, være en del af forløbet. Sammensætningen af øvelserne vil udvælges individuelt ift. den enkeltes behov og situation.
Impingement hører til en af de hyppigste problembetegnelser vi ser i daglig praksis ift. skulder. Impingement er ikke en decideret diagnose, men mere en symptombeskrivelse, da denne kan opstå af flere forskellige underliggende problemer i skulderen.
Impingement i skulderen er når der sker afklemning af diverse strukturer i skulderens yderdel – dvs. i området mellem overarmen, skulderblad og kraveben.
Dette kan opstå af flere forskellige årsager. Én af de hyppige tilfælde er betændelse i sener, kapsler, slimsække eller muskler, som hæver op og dermed tager bevægpladsen i skulderen. Det kan også forekomme grundet en decideret skade i en muskel hvor fibre er over revet og krøllet sammen til en klump, eller ved at der er dannet arvæv som kan sidde i vejen.
Behandlingen af dette afhænger helt af, hvad den udløsende årsag er, og kræver en grundig undersøgelse af skulderen. Under behandlingen arbejder vi på at reetableret pladsen og funktionen gennem vejledt træning, behandling osv.
Slutbetegnelse -itis betyder inflammation/betændelse. Senebetændelse er ikke om en betændelse med bakterier, som ses ved f.eks. lungebetændelse, men er en irritationsbetændelse som er kommet i senen. Dette kaldes også for en inflammation.
I skulderen opstår disse typisk i supra- og infra-spinatus senen, som kommer fra muskler der sidder øverst og nederst på skulderbladets bagside. disse sener har stor betydning for vores evne til at kontrollere og styre vores skulder.
Der kan også forekomme inflammation i senen fra det lange hoved på biceps (Overarmsmusklen). Denne problematik ser vi hyppigt når der skal klippes hæk og mange overbelaster området.
Tilsvarende ses også i subacapularis der sidder på forsiden af skulderbladder og ud til overarmen.
Generelt handler behandlingen af dette om at afdække, hvilke forhold som gør at senerne er betændt. Vi arbejder på at lægge en genoptræningsplan, som sørger for at tilstandens tilbagevenden begrænses.
Som altid vil det være en individuel løsning som tilpasses den enkelte patient.
Skulderburist er en slimsæk i skulderen, som er blevet betændt/irriteret.
Ofte er problemet opstået grundet dårlig styrke og styringsevner i skulderen og kan behandles ved at genoptræne denne. Det har vi god erfaring med hos Åløkkens Fysioterapi.
Der er dog også situationer hvor der kan være forkalkninger, som udløsende årsag i slimsækken. Her skal der ofte indledes samarbejde med egen læge derigennem ortopæd kirurgerne.
Dette hjælper vi også med.
Skulderen har en gruppe muskler, hvis primære formål er at stå for finmotorik og stabilisering af skulderen og dens funktion – disse kaldes Rotator-cuff´ muskulatur. Ved skader med delvis eller fuld overrivning (Ruptur) er genoptræning efterfølgende meget vigtigt, for at kunne gøre sig håb om at opnå en god skulderfunktion igen.
Uanset om det er efter en operation, hvor en muskel er syet sammen, eller om man skal genoptræne en muskel efter delvis ruptur, er det meget vigtigt at få hjælp til udformningen af træningsforløb, program, øvelsesvalg og niveau samt restitutionspauser.
Forkert valg i denne træningsfase kan have væsentlige konsekvenser fremadrettet. Derfor bør man have hjælp af en fysioterapeut, med erfaring indenfor området. Denne erfaring har vi hos Åløkkens Fysioterapi og vi skal nok sige fra hvis vi ikke mener at kunne hjælpe.
Udtrykket ”frossen skulder” bliver brugt hyppigt og i nogle tilfælde forkert. Tilstanden er ikke ret hyppig forekommende, og i de fleste tilfælde handler det om en impingement problematik og ikke et ”Frozen Schoulder syndrom”.
Tilstanden opstår ved en betændelse i skulderledskapslen. og her kan der være tale om en virus/bakterie.
Symptomerne for en frossen skulder har et klassisk forløb. Dette starter med stor smerte i skulderen, rødmen, hævelse og langsom aftagende bevægelighed. Dette kan stå på i kortere eller længere tid. Herefter aftager smerten, men bevægeligheden er meget dårlig og kræver en del træning og behandling – for at genetableres.
I den første del af forløbet kan vi hjælpe med en let vejledt bevægelsestræning, men der bør også være et samarbejde med lægen for medicinsk behandling. Vores største opgave kommer når den tabte bevægelighed skal genetableres, hvilket kræver god og tilpasset vejledt træning.
Skader som brud og sene ruptur i skulderen er ofte forbundet med, et sygehuset besøg, for billeddiagnostik, og så til fiksering med sygemelding, slynge og/eller kirugi. Fysioterapeutens opgave kommer primært, når der fra sygehusets side bliver givet ”grønt lys”, til at man må starte genoptræningen.
Her vil det generelle fokus være på at genvinde bevægelighed, muskelstyrke og koordination over skulderen og de muskelkæder som passer over og om denne. Dette er en af vores kerne kompetencer hos Åløkkens Fysioterapi. Sådan en genoptræning vil altid foregå, i samarbejde med de andre involverede faggrupper.
Afhængigt af hvilken skade man har pådraget sig, kan genoptræningen tage fra ganske få uger op til et år, helt afhængigt af hvilke strukturer som skal genoptrænes, og omfanget af skaden.
For os er god kommunikation fra starten vigtigt, så vi efter undersøgelsen kan give dig en rimelig nøjagtig indsigt i vores forventninger til prognose og genoptræningstid – så du kan forholde dig til din situation.