Derfor får du nakkesmerter
– 5 hyppige årsager til nakkesmerter (lige fra muskelsmerter, spændingshovedpine, susen for ørene over til svimmelhed, Piskesmæld og prolaps).
Efter lændesmerter oplever vi her på klinikken, at gener og problemer fra nakken, er en af de hyppigste årsager til at borgere vælger at komme til behandling og træning hos os.
Nakkesmerter er meget hyppige og almindelige. Rent statistisk, vil omkring halvdelen af den voksne befolkning, opleve lette gener eller ubehag fra nakken. Ca. 15% af disse vil opleve væsentlige gener, som de vil opleve som begrænsende i deres hverdag.
Men hvorfor får så mange mennesker så ondt i nakken. Det vil jeg, ud fra min over 20 års kliniske erfaring, samt min uddannelse som Aut. Fysioterapeut, Bachelor i Idræt og Sundhed og V.Dipl. i Sportswissenschaften, forsøge at komme med et bud på.
Herunder vil jeg præsentere 5 af de hyppigste årsager til, at rigtig mange personer får ondt i nakken, eller decideret nakkesmerter.
1: Manglende eller forkert brug af nakken
I dagens Danmark er vores brug af kroppen ikke længere ”naturlig”. Vi er ofte ansat til at udføre en meget specialiseret funktion, som vi ofte faktisk er utrolige dygtige til.
Det kan være at man er advokat, eller regnskabsfuldmægtig der, som så mange andre, bruger en masse tid bag computerskærmen, akkord murer som er rigtig dygtig til at sætte sten, eller måske den hurtigste kasseekspedient i Brugsen.
Alle eksempler har en specifik arbejdsfunktion, som ikke medfører at man får brugt nakken og kroppen alsidigt nok. Disse er derfor i risiko for at få nakkesmerter. Da vores moderne samfund ikke imødekommer kroppens behov for alsidig og varieret dynamisk bevægelse, vil de fleste af os være udsat for at få nakkesmerter. Skulle vi leve efter hvad vores krop er konstrueret til burde vi alle, løbe og vandre i naturen, kravle i træer, grave i jorden, plukke bær, jage dyr og svømme i havet – dette er det bare de færreste af os som gør.
Der er masser af forskning som dokumenterer at, fysisk aktivitet nedsætter mængden af spændingsrelaterede nakkesmerter. Løsningen er enten, selv at igangsætte fysisk træning eller komme ind og få lagt et tilpasset træningsprogram, og måske den nødvendige behandling for at komme hurtigt videre.
2: Psykiske og sociale faktorer
Krop og psyke følges ad. Er man stresset, angst eller psykisk presset på en eller anden måde, er det helt normalt at disse også kan manifestere sig som spændinger i kroppens muskler.
Specielt nakkens og halsens muskler ses dette ofte. Dette kaldes for psykosomatiske spændinger, altså hvor psyken påvirker soma (Kroppen), og er en normal reaktion. Dette kan dog ofte medføre gener som nakkesmerter og spændingshovedpine.
3: Arbejdsstillinger
Hvordan vi bruger os selv på arbejde, har ofte stor indflydelse på vores krop. Siden en stor del af os er begyndt at bruge meget tid ved PC og skærm, er mængden af nakkegener, som øget stivhed i nakken og spændingshovedpine tiltaget væsentligt.
I langt de fleste tilfælde kan dette afhjælpes med fornuftig valgt træning, og en lille smule behandling.
Dette har Åløkkens Fysioterapi stor erfaring og god effekt med.
4: Fysiske traumer (Bil- og trafik-uheld, arbejdsskader, overfald)
Højenergi traumer i nakken som opstår ved f.eks. færdselsuheld, er alvorlige skader. For at nævne nogen: Piskesmæld (WP), brud på halshvirvelsøjlen, diskusprolapser, torsion af rygmarv mm.
Ved sådanne tilfælde, er en grundig udredning ved speciallæge og efterfølgende en nøje planlagt, og tilpasset behandlingsplan ved fysioterapeut – stort set altid den rigtige løsning.
Hos os er du i trygge hænder. Vi har erfaringen og siger fra og hjælper dig videre, hvis vi ikke mener at kunne hjælpe dig.
5: Arvelige faktorer/Familiær disponering
Nogle har større disponering for nakkeproblemer end andre. Har begge dine forældre f.eks. discusprolaps i nakken, er der en større sandsynlighed for at du også kan få det. Det er dog ikke en garanti på at du får det – du skal bare være mere opmærksom end andre.
Man kan også gøre meget selv ved at træne korrekt for at forebygge sådanne. Hermed hjælper vores fysioterapeuter gerne.
Men hvad kan man så selv gøre?
Svaret er enkelt. Man skal bruge/træne sin nakke mere alsidigt. Umiddelbart kan dette sagtens gøres ved at gå til yoga, fitness, boksning, standarddans, eller andre træningsformer, hvor man bruger kroppen alsidigt.
Så længe der ikke er deciderede skader i nakken som f.eks. diskusprolaps, piskesmæld eller andre væsentlige, muskel, led eller nerveskader, er varieret træning bedre end ingen træning.
Generelle øvelser der kan lindre nakkesmerter
Øvelserne i nedenstående video er sammensat for at modvirke ensidig og ofte foroverbøjet brug af nakken, som vi ser ved meget skærmarbejde eller arbejde f.eks. i en kasselinje mm. De er ikke nødvendigvis egnet, hvis dit nakkeproblem skyldes discusprolaps, psykiske og sociale faktorer, piskesmæld eller andet traume.
I disse tilfælde bør du have et individuelt tilpasset program og vi anbefaler at du får en tid hos en af Åløkkens Fysioterapi fysioterapeuter.
Er du i tvivl så kontakt os for individuel personlig udredning, behandling og træningsvejledning.